به گزارش خبرگزاری «حوزه» از اصفهان، حجت الاسلام والمسلمین قطبی، در نشست «معرفی جشنواره فاطر»، در مدرسه علمیه خواهران حضرت فاطمه محدثه(س) اصفهان با اشاره به تبلیغ، گفت: از همان ابتدای نزول قرآن، پیامبر(ص) علاوه بر رسالت نبوتی، به کار تبلیغ و اعزام نیروی مبلغ به سرزمین های مختلف اهتمام ویژه ای داشتند.
وی، منبر را یکی از موثرترین راه های تبلیغ برشمرد و افزود: در منظومه تبلیغات دینی منبر یکی از مهمترین و گلوگاه اصلی تبلیغ که هم از نظر تاریخی قدمت بیشتری دارد و هم از نظر وسعت و دامنه تأثیر و هم از نظر قداست و کیفیت جز برترین ها است.
حجت الاسلام و المسلمین قطبی تصریح کرد: واژه منبر را می توان به انواع سخنرانی هایی که یک مبلغ در مقام بیان قرار می گیرد و گاهی بر فراز منبر باشد، گاهی به سبک خطابه باشد، گاهی پشت تریبون باشد مثل خطیب نماز جمعه، می تواند پشت میز باشد، یا به شکل هایی از این دست امور واژه منبر را تعمیم داد.
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان ادامه داد: پاسخ به سؤالات و شبهات و هچنین دعوت مردم به دین اسلام را می توان به عنوان مدل های بیان که برای تبلیغ و ترویج دین استفاده می شود، محسوب کرد.
وی به سیر تکاملی منبر اشاره کرد و اظهار داشت: آن چه شهودی و بر اساس اخبار و اطلاعات شفاهی و مکتوب به دست آمده در طول تاریخ منبر دارای تکامل و پیشرفت فراوانی بوده است به عنوان نمونه در نخستین روزهای منبر، شخصی با مردم مواجه می شد و آیه ای را تلاوت می کرد و توضیح می داد. به مرور زمان نحوه نشستن، چگونگی بیان، تولید محتوا، خواندن خطبه در ابتدای منبر، روضه خواندن در انتهای منبر و ... به مرور به منبر اضافه شد و در طول سالیان متمادی این مدل منبر شکل گرفته است.
حجت الاسلام و المسلمین قطبی به محتوای منبر اشاره و تصریح کرد: زمانی که محتوای منبر تخصصی شد، گاهی با زاویه اخلاقی، گاهی به صورت بیان احکام یا اعتقادی یا به صورت تلفیقی از اخلاق، احکام و تفسیر و به مرور تبدیل به یک قالب خوب و کامل شد.
وی نمونه ای از سبک های منبر را سبک اخلاقی و عرفانی، سبک پرسش و پاسخ و مدرس گونه، تمثیلی مانند استاد قرائتی، قصه گویی با زبان اشاره بدن، منبر کودکان و نمایش برشمرد.
حجت الاسلام و المسلمین قطبی در ادامه با طرح این سوال که آیا این سبک ها به آخر رسیده یا روش دیگری وجود دارد که تکمیل کننده سبک های قبلی باشد؟ گفت: با توجه به شرایط امروز و تنوع فرهنگی زیستی با اصول و قواعد می توان ثابت کرد که ضرورت دارد سبک های دیگری ارائه داد تا بتوان معارف دین را به مخاطبین مختلف رساند.
وی افزود: چون مخاطب ما مردم هستند و شامل همه گروه های سنی و طیف های مختلف می شود و از طرفی در سیره و سنت نبوی داریم که باید بر اساس فهم مردم سخن گفت و منطق تبلیغ هم همین مطلب را می طلبد و مخاطب هم در شرایط و اقتضائات مختلفی زندگی می کند، پس خطیب باید متناسب با اقتضای فکر و شرایط مخاطبین سخن بگوید، لذا برای ورود به اقتضای فکر مخاطب بیان گاهی خطابی، تمثیلی و ... می طلبد.
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی استان اصفهان در ادامه به معرفی جشنواره «فاطر» پرداخت و گفت: سازمان تبلیغات، فضایی را فراهم کرده تا طلاب بتوانند ایده ها و طرح های نو خود را در این جشنواره در چهار عرصه خانواده، قرآن، سبک زندگی و منبر مطرح کنند و سپس آن ها را مورد ارزیابی قرار دهد. طی دوره هایی از ایده های برتر تقدیر و زمینه ی کارسازی مهیا شود.
وی در پایان گفت: از طرح ها و ایده های فردی و گروهی که قابلیت اجرا دارد، حمایت می شود. نکته مهم این است که طرح ها و ایده ها برای نسل نوجوان و جوان ارائه شود.
گفتنی است، مهلت ثبت نام در این جشنواره تا 8 آذر ماه 97 است. طلاب جهت ثبت نام و اطلاعات بیشتر به سایت مرسلات مراجعه کنند.